Zajęcia koszatniczek w czasie aktywności dziennej w Chile

Koszatniczki w Chile...
Awatar użytkownika
Jacek
Administrator
Posty: 170
Rejestracja: 31 sie 2017, 22:56
Imię usera: Jacek
Skąd: Kraków
Imiona koszy: Ida i pies Franek
Kosze za TM: +Franka; +Frania;
+Adelajda (+07.2009);
+Tosia (?-23.01.2014);
+Fredzia (06.2008-21.08.2014)
+Hania (06.2008-9.07.2015),
+Małgosia (~11.2009-5.12.2015)
+Wanda (23.12.2013-23.12.2015)
+Dixie (10.04.2010-06.2017)
+Pixie (10.04.2010-19.05.2018)

Zajęcia koszatniczek w czasie aktywności dziennej w Chile

Post autor: Jacek » 02 wrz 2017, 15:17

Chilijscy zoolodzy zbadali na co przeznaczają swój czas koszatniczki z dziko żyjącej populacji na terenie stacji badawczej Facultad de Ciencias Agronómicas de la Universidad de Chile (czyli Wydziału Nauk Rolniczych Uniwersytetu Chilijskiego) w Santiago. Badano zachowania zwierząt w latach 2002-2004. Pozycje w tabeli przedstawiają procentowy udział poszczególnych czynności koszatniczek w porze ich dziennej aktywności.


Koszatniczki z badanej populacji przeznaczały średnio 3,2% swojego czasu dziennej aktywności na interakcje z przedstawicielami swojego gatunku. Zachowania przyjazne lub neutralne zajmowały około 2% czasu, a groźby, walki i potyczki około 1,2%. Najwięcej czasu na kontakty z innymi koszatniczkami (bo aż 9%) poświęcały samce, które brały udział w rozrodzie. Ich aktywność w tym okresie była wyjątkowo duża – na kąpiele w piasku (dzięki którym pozostawiali swój zapach ostrzegając potencjalnych intruzów) panowie przeznaczali blisko 6% czasu, a na zachowania antagonistyczne (czyli się bili lub straszyli obcych) około 7% czasu. Są zapracowani, więc pozostaje mało czasu na bieganie. Zresztą raczej nie chcą, bo muszą pilnować haremu. Rozród jest więc męczący także dla samców.

Najwięcej czasu koszatniczki poświęcają na żerowanie - średnio około 45%. Ponad 50% czasu na jedzenie przeznaczają samice, które uczestniczą w rozrodzie. Muszą nagromadzić zapasy energetyczne. Natomiast samce w tym okresie najwyraźniej niedojadają (tylko 34,9% czasu na jedzenie), bo... są zajęte przeganianiem potencjalnych rywali.

______________________
Na podstawie:
Luis A. Ebensperger, Maria J. Hurtado. Seasonal changes in the time budget of degus, Octodon degus. „Behaviour”. 142, s. 91-112, 2005. Brill. ISSN 0005-7959 (ang.).
__________
Jacek

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na wolności”