Junnimals
- Poziomka
- Moderator
- Imię usera: Justyna
- Imiona koszy: Louis (Luigi), Mikkel (MIkuś), Jorge
- Kosze za TM: Klopsik, Nino, Zozol, Fajka, Duduś, Bazyli, Śliwka, Muniek, Gundek, Linus, Jorge, Stigi, Tedkosław
Re: Junnimals
Pozdrowienia dla Aaronka i jeszcze raz dla Niego wszystkiego najlepszego! 

- junoo
- Administrator
- Imiona koszy: Reja, Lilka, Bąbel i Charis oraz Myszka i 3 Mulaki
- Kosze za TM: *** Timon, Tutek, Pedro, Spidi, Diego, Zoya, Guampa, Yerba, Korba, Franka, Rasta i Choya ***
Niestety wiele się u mnie zmieniło od ostatniego posta
Arona nie ma już ze mną. Ciężko mi bardzo i mimo, że minął prawie rok, to wciąż na samą myśl o nim, mam świeczki w oczach...

Mam 3 szynszyle- Rajtuza, Szyszkę oraz Toffi, która ostatecznie nazwana jest Pestką.
Odkąd pracuję w lecznicy, stopniowo stado zwierząt mi się powiększa, wiec stałam się posiadaczem 3 królików xD 2 ślimaków oraz niezliczonej ilości prosionków, skoczogonków i wijów.

Od kilku miesięcy mieszkam z chłopakiem i jego psem - Pablo Psem.
Dobrze mi to zrobiło po stracie Arona. Pewnie nie zdecydowałabym się na psa, a to wyszło tak naturalnie i łagodnie. Pablo jest zupełnie inny, nie ma niczego, co mogłabym porównać z Aronem. To dobrze

Arona nie ma już ze mną. Ciężko mi bardzo i mimo, że minął prawie rok, to wciąż na samą myśl o nim, mam świeczki w oczach...

Mam 3 szynszyle- Rajtuza, Szyszkę oraz Toffi, która ostatecznie nazwana jest Pestką.
Odkąd pracuję w lecznicy, stopniowo stado zwierząt mi się powiększa, wiec stałam się posiadaczem 3 królików xD 2 ślimaków oraz niezliczonej ilości prosionków, skoczogonków i wijów.

Od kilku miesięcy mieszkam z chłopakiem i jego psem - Pablo Psem.
Dobrze mi to zrobiło po stracie Arona. Pewnie nie zdecydowałabym się na psa, a to wyszło tak naturalnie i łagodnie. Pablo jest zupełnie inny, nie ma niczego, co mogłabym porównać z Aronem. To dobrze

-
- Imię usera: Karolina
- Imiona koszy: Stefan, Enzo, Kazik, Tyrion, Elijah, Damon, Remus, Sophia, Elena, Lucifer, Amenadiel
- Kosze za TM: Edward, Wiercik, Uszatek, Tuptuś, Sansa, Syriusz, Okruszek, Andrzej
U mnie też są dwa ślimory
No i chcąc niechcąc też więcej zwierząt się pojawia w domu odkąd pracuję w lecznicy, chyba taka specyfika zawodu

No i chcąc niechcąc też więcej zwierząt się pojawia w domu odkąd pracuję w lecznicy, chyba taka specyfika zawodu

- Jacek
- Administrator
- Imię usera: Jacek
- Imiona koszy: Franek
- Kosze za TM: +Franka; +Frania;
+Adelajda (+07.2009);
+Tosia (?-23.01.2014);
+Fredzia (06.2008-21.08.2014)
+Hania (06.2008-9.07.2015),
+Małgosia (~11.2009-5.12.2015)
+Wanda (23.12.2013-23.12.2015)
+Dixie (10.04.2010-06.2017)
+Pixie (10.04.2010-19.05.2018)
+Ida (23.12.2013-30.03.2019)
Junoo, a co było Aronowi? Nie był jeszcze na tyle stary? Ile miał 10 lat?

Jacek

- junoo
- Administrator
- Imiona koszy: Reja, Lilka, Bąbel i Charis oraz Myszka i 3 Mulaki
- Kosze za TM: *** Timon, Tutek, Pedro, Spidi, Diego, Zoya, Guampa, Yerba, Korba, Franka, Rasta i Choya ***
No więc na wiosnę zeszłego roku zaczęłam robić mu przegląd 11-latka.
Wszystkie badania po kolei: krew, USG, echo serca itd. Wyszło przyzwoicie, jak na 11 lat to spoko.
Zakończyłam badania końcem czerwca, a 7 lipca pojawiła się jedna, mała zmiana na skórze.
Wzięłam urlop na woodstock i postanowiłam, że zamiast na wooda zrobię Aronowi operację. Przy okazji go ogolę. Zmiana usunięta i wysłana na HP. Po ogoleniu okazało się, że zmian jest duuuużo więcej, ale są bardzo maleńkie.
Po histopatologii, dodatkowych barwieniach i badaniach okazało się, że Aron ma chłoniaka skóry
Nie byle jakiego, bo T komórkowego. Ogólnie chłoniak skóry to 1% wszystkich nowotworów skóry psów. Natomiast chłoniak T-komórkowy to 3-8% tego jednego procenta...
Po konsultacji z onkologami, dowiedziałam się, że leczenia praktycznie nie ma. Są leki spowalniające proces, ale przy Aronowym bagażu problemów z jelitami, wątrobą i trzustką istniało duże ryzyko, że chemia zabije go, a nie pomoże.
Końcem listopada miał już 7 dużych zmian, wrzodziejących i sączących się. Plus cała skóra pokryta mikro zmiankami, które wkrótce urosłyby do większych.
30 listopada podjęłam decyzję o eutanazji
Aby nie czekać, aż będzie gorzej, nie pozwolić mu cierpieć i nie czekać aż spadnie deszcz, będzie wilgoć i wrzodziejące zmiany zanieczyszczą się bakteriami
To była bardzo ciężka decyzja
Wszystkie badania po kolei: krew, USG, echo serca itd. Wyszło przyzwoicie, jak na 11 lat to spoko.
Zakończyłam badania końcem czerwca, a 7 lipca pojawiła się jedna, mała zmiana na skórze.
Wzięłam urlop na woodstock i postanowiłam, że zamiast na wooda zrobię Aronowi operację. Przy okazji go ogolę. Zmiana usunięta i wysłana na HP. Po ogoleniu okazało się, że zmian jest duuuużo więcej, ale są bardzo maleńkie.
Po histopatologii, dodatkowych barwieniach i badaniach okazało się, że Aron ma chłoniaka skóry

Nie byle jakiego, bo T komórkowego. Ogólnie chłoniak skóry to 1% wszystkich nowotworów skóry psów. Natomiast chłoniak T-komórkowy to 3-8% tego jednego procenta...
Po konsultacji z onkologami, dowiedziałam się, że leczenia praktycznie nie ma. Są leki spowalniające proces, ale przy Aronowym bagażu problemów z jelitami, wątrobą i trzustką istniało duże ryzyko, że chemia zabije go, a nie pomoże.
Końcem listopada miał już 7 dużych zmian, wrzodziejących i sączących się. Plus cała skóra pokryta mikro zmiankami, które wkrótce urosłyby do większych.

30 listopada podjęłam decyzję o eutanazji

To była bardzo ciężka decyzja

-
- Imię usera: Hania
- Imiona koszy: Kasia,Izabela,Maja,Robi,Tofi dwóch chłopców jeszcze bez imion
- Kosze za TM: Basia, Atos, Portos, Aramis, Maja