Lista drzew i krzewów

Czym karmić koszatniczkę, a czego się wystrzegać
Paula
Imię usera: Paulina
Imiona koszy: Figa, Mysza, Rubie, Ivy

Re: Lista drzew i krzewów

Post autor: Paula »

A jak to jest z tą jarzębiną?
Ja słyszałam, że ogólnie całość jest trująca...
Obrazek
Awatar użytkownika
Jacek
Administrator
Imię usera: Jacek
Imiona koszy: Franek
Kosze za TM: +Franka; +Frania;
+Adelajda (+07.2009);
+Tosia (?-23.01.2014);
+Fredzia (06.2008-21.08.2014)
+Hania (06.2008-9.07.2015),
+Małgosia (~11.2009-5.12.2015)
+Wanda (23.12.2013-23.12.2015)
+Dixie (10.04.2010-06.2017)
+Pixie (10.04.2010-19.05.2018)
+Ida (23.12.2013-30.03.2019)

Post autor: Jacek »

Świeże owoce są uważane za trujące (zjedzenie ich powoduje jedynie łagodne objawy), ale ogólnie jest dobra. W przeszłości owoce jarzębiny stosowano w dżemach, a były też traktowane jako środek przeciwbiegunkowy.

Obrazek
Paula

Szczerze to z tego co mi wiadomo to i gałęzie dobre są dopiero po obróbce termicznej, tj odpowiednio "wypieczone"
Obrazek
Awatar użytkownika
junoo
Administrator
Imię usera: Justyna
Imiona koszy: Reja, Lilka, Bąbel i Charis oraz Myszka i 3 Mulaki
Kosze za TM: *** Timon, Tutek, Pedro, Spidi, Diego, Zoya, Guampa, Yerba, Korba, Franka, Rasta i Choya ***

Post autor: junoo »

[mention]Paula[/mention] , ale "słyszałam", "z tego co mi wiadomo" to nie jest argument.
Podaj konkretne źródło, przytocz cytat. Takie wypowiedzi potem są powtarzane, nikt tego nie sprawdzi i tworzą się jakieś bzdury. 4 minuty przeglądania stron internetowych i znalazłam całkiem konkretne informacje:

"Kora zawiera około 7% garbników; owoce i liście zawierają witaminę C. W owocach występuje karoten w ilości przewyższającej dwukrotnie jego ilość w marchwi. Owoce zawierają alkaloid sorbinę, która nadaje im gorzki smak i powoduje, że są one niejadalne."
źródło: http://www.ekologia.pl/wiedza/slowniki/ ... -pospolity

"Owoce dojrzewają od sierpnia. W stanie surowym są niejadalne. Smaku nabierają dopiero po przemrożeniu i zwykle wiele ptaków oczekuje tego momentu. Za goryczkę owoców odpowiedzialny jest sorbit i kwas parasorbowy. Drażni on błony śluzowe żołądka i jelit, dlatego lepiej nie jeść surowej jarzębiny. W procesie przetwarzania (suszenie, gotowanie) ulega on rozkładowi dlatego wszelkie przetwory można jeść już bez obaw. Przetwory jarzębinowe są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych. Owoce jarzębiny mają właściwości moczopędne, poprawiają także pracę przewodu pokarmowego. Korzystnie wpływają na pracę serca i naczyń krwionośnych. Zbiorów dokonujemy, kiedy wszystkie owoce są równomiernie wybarwione i intensywnie zabarwione."
źródło: http://budujesz.info/artykul/jarzab-pos ... o,749.html

Wszędzie gdzie czytałam, to informacja jest, że SORBIT JEST TYLKO W SUROWYCH OWOCACH.
I to z nich po raz pierwszy otrzymano przez ekstrakcję kwas sorbinowy. Nie z liści, nie z pędów. Tylko z owoców.
Paula

[mention]junoo[/mention] moim źródłem jest osoba znająca się na roślinach, więc ciężko o konkretne źródło
Obrazek
Pepe
Moderator
Imię usera: Piotr
Imiona koszy: Lili, Koko, Tami, Mitsi, Dilma,

Post autor: Pepe »

Paula pisze: 31 mar 2018, 11:54 moim źródłem jest osoba znająca się na roślinach, więc ciężko o konkretne źródło
Sory, że dopiero po 2 latach ale dopiero doczytałem ten wątek :).
[mention]Paula[/mention] rozwiń swoją wypowiedź. Twoim zdaniem (Twojego źródła) co konkretnie, jaka substancja sprawia, że jarzębina jest Twoim zdaniem trująca?

Jarzębina ani gałązki, ani liść, ani owoc nie jest trujący.
Jedynie owoc należy poddać suszeniu lub wymrażaniu by zamienić kwas parasorbowy (mogący powodować wymioty czy zaburzenia jelitowe) w kwas sorbowy, nieszkodliwy dla zwierząt i człowieka.
Paula

[mention]Pepe[/mention] a widzisz, tutaj nie dopytałam, jednak dostałam info, że gałązki także należy poddać obróbce termicznej... Pewnie wiesz od kogo ;)
Obrazek
Pepe
Moderator
Imię usera: Piotr
Imiona koszy: Lili, Koko, Tami, Mitsi, Dilma,

Post autor: Pepe »

Paula pisze: 17 paź 2020, 08:59 @Pepe a widzisz, tutaj nie dopytałam, jednak dostałam info, że gałązki także należy poddać obróbce termicznej... Pewnie wiesz od kogo ;)
Sądzę, że taka informacja mogła wynikać nie z faktu toksyczności drewna ze względu na zawarte w nim szkodliwe substancje a z mitu o tym, że gałęzie jakiegokolwiek drzewa powinno się wyparzyć, wygotować i suszyć.
Nie zgadzam się z taką opinią. Przy diecie opartej na ziołach i sianie i tak należy co pół roku robić badania bobków pod kątem pasożytów. Nikt z producentów ziół, gałązek, siana czy innych produktów żywieniowych nie poddaje obróbce w wysokich temperaturach swoich produktów.
Poza tym nie jesteśmy w stanie w warunkach domowych w uzyskać temperatur, które zabiłyby wszystkie pleśnie, grzyby czy mykotoksyny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”