Usytuowanie klatki

Pan Jingles
Imię usera: Andrzej
Imiona koszy: Pan Jingles

Usytuowanie klatki

Post autor: Pan Jingles »

Jako że nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi, chciałbym zapytać innych userów o optymalne usytuowanie klatki w pomieszczeniu. Głównie chodzi mi o nasłonecznienie. Czy , biorąc pod uwagę naturalne warunki w których żyją na wolności, klatkę ustawić w silnie nasłonecznionym miejscu ? Czy może lepiej byłoby w bardziej zacienionej strefie mieszkania? Może zaobserwowaliście jakieś zależności odnośnie właśnie ustawienia ?
Proszę o jakieś rady w tym temacie. :)
Awatar użytkownika
Poziomka
Moderator
Imię usera: Justyna
Imiona koszy: Louis (Luigi), Mikkel (MIkuś), Jorge
Kosze za TM: Klopsik, Nino, Zozol, Fajka, Duduś, Bazyli, Śliwka, Muniek, Gundek, Linus, Jorge, Stigi, Tedkosław

Re: Usytuowanie klatki

Post autor: Poziomka »

Myślę, że tutaj należy kierować się zdrowym rozsądkiem - każdy lubi mieć słoneczko ale nie w nadmiarze, tak żeby się nie przegrzać, nie lubi wilgoci, przeciągów i zimna.
Czyli reasumując: niech świeci na klatkę, ale nie cały dzień i z pewnością lepsze będzie światło rozproszone niż bezpośrednie. Ważne jest to, żeby klatka nie stała na przeciągu i nie była narażona zarówno na nadmierne przegrzanie w lecie jak i wychłodzenie w zimie. Nie powinna stać za blisko grzejnika, żeby nie dochodziło do przegrzania ani za blisko okna (przeciąg!).
Awatar użytkownika
Lootka
Imię usera: Agata
Imiona koszy: suczka Deni
Kosze za TM: Lucjan (Lucek) 21.01.20; Fredek 16.08.19; Raczek 28.08.18; Alfred (Alf) 06.05.18; Leon 21.05.12; Mona
papużki Gucio i Maja
suczka Nuta

Post autor: Lootka »

Dokładnie tak jak napisała Poziomka, dodam jeszcze, że mimo wszystko też trzeba brać pod uwagę wygodę dojścia do klatki i wygodę jej sprzątania oraz sprzątania w około klatki czy nawet dokładania pokarmu do misek i paśnika.
Obrazek
Awatar użytkownika
dżesper
Administrator
Imię usera: Paweł
Imiona koszy: +Despero
Kosze za TM: +Dżesper, +Obi, +Bolek, +Di, +Dżesper II

Post autor: dżesper »

Uczulam na silnie nasłonecznione miejsca! Najważniejsze jest to, żeby koszatniczka miała gdzie się schować. Były już przypadki przegrzania...
Pozdrawiam,
Dżesper.
Pan Jingles

Tak, wszystko się zgadza , ale czy zacienione miejsca nie mają negatywnego wpływu na zachowanie koszaków ?
Awatar użytkownika
Lootka
Kosze za TM: Lucjan (Lucek) 21.01.20; Fredek 16.08.19; Raczek 28.08.18; Alfred (Alf) 06.05.18; Leon 21.05.12; Mona
papużki Gucio i Maja
suczka Nuta

Pan Jingles pisze: 23 wrz 2017, 11:31 Tak, wszystko się zgadza , ale czy zacienione miejsca nie mają negatywnego wpływu na zachowanie koszaków ?
Jeśli będzie ciągle w słońcu to też nie dobrze, musi mieć cień żeby się nie przegrzać... najlepsze miejsce to takie gdzie np słońce jest tylko jakąś cześć dnia u mnie np. w tym momencie rano po południu jest już cień. Ale i tak mimo tego świecącego słońca na klatkę muszą być miejsca w klatce gdzie zwierze się schowa przed słońcem bo może się "zagotować" od przegrzania i dostać zawału i umrzeć, tak jak ludzie w upały. Zrównoważona miejscówka ze słońcem i suplementacja witaminą D i będzie dobrze, ewentualnie zacienione miejsce i zamontowanie świetlówki UVA/UVB żeby była odpowiednia dawka światła do wytworzenia witaminy D w organizmie.
Obrazek
Pan Jingles

Świetlówki UVA/UVB ?
Muszę się trochę ''zdoktoryzować'' . Obecnie zmienił nam się trochę rozkład mieszkania i klatka stoi w pokoju z oknem skierowanym na zachód. Jakoś mam wrażenie że koszaki mają trochę za ciemno.
Awatar użytkownika
junoo
Administrator
Imiona koszy: Reja, Lilka, Bąbel i Charis oraz Myszka i 3 Mulaki
Kosze za TM: *** Timon, Tutek, Pedro, Spidi, Diego, Zoya, Guampa, Yerba, Korba, Franka, Rasta i Choya ***

Post autor: junoo »

Pan Jingles pisze: 25 wrz 2017, 17:39 Świetlówki UVA/UVB ?
Muszę się trochę ''zdoktoryzować'' . Obecnie zmienił nam się trochę rozkład mieszkania i klatka stoi w pokoju z oknem skierowanym na zachód. Jakoś mam wrażenie że koszaki mają trochę za ciemno.
Podsyłam link: https://www.facebook.com/notes/yupi/%C5 ... f=mentions
Awatar użytkownika
Lootka
papużki Gucio i Maja
suczka Nuta

Pan Jingles pisze: 25 wrz 2017, 17:39 Świetlówki UVA/UVB ?
Lokalizacja nie jest zła :) zimą i tak trzeba będzie suplementować wit. D albo właśnie zdecydować się na świetlówkę, ale latem podejrzewam popołudniowe słońce będzie zdecydowanie wystarczające do wygrzania i produkcji wit. D :)
Link od junoo w sam raz, ekspertem świetlówkowym będzie u nas na forum [mention]Pepe[/mention] może ci podpowie co nie co jeśli się zdecydujesz na to rozwiązanie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Poziomka
Moderator
Imiona koszy: Louis (Luigi), Mikkel (MIkuś), Jorge
Kosze za TM: Klopsik, Nino, Zozol, Fajka, Duduś, Bazyli, Śliwka, Muniek, Gundek, Linus, Jorge, Stigi, Tedkosław

Post autor: Poziomka »

A jak suplementujecie witaminę D, tak by the way?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klatka”