Usytuowanie klatki

Awatar użytkownika
Poziomka
Moderator
Imię usera: Justyna
Imiona koszy: Louis (Luigi), Mikkel (MIkuś), Jorge
Kosze za TM: Klopsik, Nino, Zozol, Fajka, Duduś, Bazyli, Śliwka, Muniek, Gundek, Linus, Jorge, Stigi, Tedkosław

Re: Usytuowanie klatki

Post autor: Poziomka »

A podajesz - działa?
Awatar użytkownika
Lootka
Imię usera: Agata
Imiona koszy: suczka Deni
Kosze za TM: Lucjan (Lucek) 21.01.20; Fredek 16.08.19; Raczek 28.08.18; Alfred (Alf) 06.05.18; Leon 21.05.12; Mona
papużki Gucio i Maja
suczka Nuta

Post autor: Lootka »

Teraz na razie podaje im jak i Alfredowi ten zestaw kropli wzmacniających tam tez jest wit. D także nie ma co mieszać :) (Alfredowi jako rekonwalescentowi 2 razy w tygodniu a reszta dostaje raz na 10-14 dni)
Obrazek
Yumis
Imię usera: Paula
Imiona koszy: Kazik, Fred
Kosze za TM: Felek

Post autor: Yumis »

Pan Jingles pisze: 25 wrz 2017, 17:39 Świetlówki UVA/UVB ?
Muszę się trochę ''zdoktoryzować'' . Obecnie zmienił nam się trochę rozkład mieszkania i klatka stoi w pokoju z oknem skierowanym na zachód. Jakoś mam wrażenie że koszaki mają trochę za ciemno.
Obrazek
Kaziki polecają świetlówkę od Yupiego! :D
moje są w miejscu 'telewizora' więc również mają ograniczony dostęp światła, ale ok. godzinki naświetlania dziennie im wystarcza :) chcą to korzystają, nie chcą lecą biegać na dół :D
musisz tylko pamiętać, żeby nie oświetlać całej klatki, tylko np. jeden poziom :D

Poziomka pisze: 25 wrz 2017, 18:41 A jak suplementujecie witaminę D, tak by the way?
Zof pisze: 08 lis 2017, 00:27 Jak podawać ten cały bobik?
Lootka pisze: 08 lis 2017, 11:33 Około 2-3 krople na łebka
ja podaję BobikD na smaczka :) Nakłuwamy kapsułkę szpilką i wyciskamy z niej ½ - ¾ kropli, musimy uważać, żeby nie przedawkować :)
Ostatnio zmieniony 10 lis 2017, 14:08 przez Yumis, łącznie zmieniany 1 raz.
Chill out whatcha yelling´ for?
Obrazek
Yumis

Lootka pisze: 25 wrz 2017, 19:22 Bobik D wchodzi podobno bez wspomagaczy, chętnie zlizują z palca :)
ja tam wolę nie ryzykować, że mi nie zejdzie razem z palcem :D
Obrazek
Pepe
Moderator
Imię usera: Piotr
Imiona koszy: Lili, Koko, Tami, Mitsi, Dilma,

Post autor: Pepe »

"Codzienne podawanie wit. D – 20 jm na koszatniczkę - kupujemy wit. D dla niemowląt (400 jm). Polecam Bobik D – zawiera jedynie naturalne składniki i kosze chętnie go jedzą.
Dodatkowo powinno stosować się specjalne świetlówki imitujące naturalne światło słoneczne. Świetlówki te muszą zapewnić poziom promieniowania UV-B: 2,4% i UV-A: 12% ."

Źródło: https://www.facebook.com/groups/8127975 ... 596285576/

A po chłopsku:
1 kapsułka bobiku D 400jm = 10 kresek insulinówki.
Potrzebujemy jednorazowo podać 20 jm. Potrzebujemy wiec 1/2 kreski insulinówki.
Pobieramy więc pół kreski z insulinówki (pobranie połówki jest skomplikowane ale mając 2 kosie pobieramy 1 więc po problemie) i wyciskamy 1/2 na smaczka.
Zof
Imię usera: Zosia
Imiona koszy: Kosmo(krator)
Titlis

Post autor: Zof »

To muszę kupić insulinówek 😉 no i wit d rzecz jasna. Kurcze , mam taką awersję do ciepła po tym jak kilka lat temu moja Ruka się przegrzała, że boję się tej lampy wręcz choć wiem, że muszę ją w końcu kupić..
Yumis

Zof pisze: 01 gru 2017, 11:16 To muszę kupić insulinówek 😉 no i wit d rzecz jasna. Kurcze , mam taką awersję do ciepła po tym jak kilka lat temu moja Ruka się przegrzała, że boję się tej lampy wręcz choć wiem, że muszę ją w końcu kupić..
jak się przegrzała? od lampy?

lampe wieszasz tak, żeby miały gdzie od niej uciec :) Kosiaki same wiedzą ile potrzebują :)
Obrazek
Zof
Imię usera: Zosia
Imiona koszy: Kosmo(krator)
Titlis

Post autor: Zof »

Wiem, wiem, ale co z tyłu głowy siedzi to moje. Nie przegrzała się od lampy, wtedy się jeszcze na forach o lampach nie dyskutowało. Wracałam z nimi z Wrocławia do domu na weekend , nie byli jakoś gorąco ani słońce na niebie nie padało. Krótko po przyjeździe Ruka dostała zapaści, weterynarz stwierdził, że jest przegrzana. Podjęliśmy próbę ratowania Ruki, ale bezskuteczną...
Do dziś mam ciarki jak to wspominam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klatka”